جزیره ابوموسی جنوبیترین جزیره ایرانی آبهای خلیجفارس است. این جزیره در ۲۲۲ کیلومتری بندرعباس و هم چنین در ۷۵ کیلومتری بندر لنگه، در ۶۰ کیلومتری شمال امارت شارجه در امارات متحده عربی واقع شده و ۱۶۰ کیلومتر از تنگه هرمز فاصله دارد. جزیره ابوموسی آب و هوای مرطوب و گرمتری دارد. این جزیره فاقد آب و اراضی مناسب کشاورزی است، بیشتر مردم بومی محل به صید ماهی اشتغال دارند. این جزیره از خوشآبوهواترین مناطق خلیجفارس محسوب میشود و انواع گیاهان و جانوران دریایی در ساحل آن به چشم میخورد. مرتفع ترین نقطه ی آن کوه «حلوا» که ۱۱۰ متر از سطح دریا بلندتر است. شهرستان ابوموسی با جمعیتی بالغ بر ۵۲۶۳ نفر و شامل جزایر ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک،سیری،فارور بزرگ و فارور کوچک که تعداد اندکی از این ساکنان شهروندان امارات هستند. شفافیت آب خلیج فارس در ساحل ابوموسی به حدی است که ماهیهای آکواریومی و مرجانهای آن نیز از کنار ساحل و موجشکنها به طور واضح دیده میشوند.
جزیره دیدنی و زیبای ابوموسی
کشور ایران به جرات می تواند در لیست بهترین کشورهای توریستی خاورمیانه قرار بگیرد. چرا که دیدنی های آن برای بسیاری از گردشگران مورد توجه قرار می گیرد. دریا، خشکی، جنگل، جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان همگی دلیلی بر دیدنی شدن کشور ایران شده اند. اما شاید جنوب ایران و خلیج فارس یکدقم از دیگر جاذبه های کشور جلوتر باشد. در خلیجفارس جنوبیترین جزیره ایران دیدنی های زیادی وجود دارد که جزیره بسیار زیبای ابوموسی در آن می درخشد. این جزیره بیشترین فاصله را تا سواحل شمالی خلیجفارس دارد و مدتزمانی که یک ناوچه نیروی دریایی از بندرعباس به این جزیره میرسد، حدوداً 9 تا 10 ساعت است. شهرستان ابوموسی شامل جزایر ابوموسی، جزیره تنب بزرگ و کوچک، سیری، فرور بزرگ و کوچک است. اگر دوستدار طبیعتگردی باشید یا جزو علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ گذشتگان بهترین انتخاب برایتان استان هرمزگان خواهد بود. در ادامه در مورد جزیره زیبای ابوموسی توضیحاتی خواهیم داد، جزیرهای در جنوب خلیجفارس که یکی از جزایر سهگانه ایران است. نام این جزیره در اسناد تاریخی و نقشهها بوموا است، بوم یعنی جا، مکان و اوو یعنی آب که در کل یعنی مکانی آبدار است و بوم سوز یا بوموسو نیز ثبتشده که بازهم بوم به معنی مکان و سو چند معنی دارد، هم نوعی سبزی یا بوته سبز خارداراست و یا به معنی سبز است که میتوان کلاً بوموسو را مکان سبز معنا کرد. اما نام ابوموسی نامی جدید است و حدوداً به یکصد سال قبل برمیگردد که توسط یکی از ساکنان نام ابوموسی بجای بوموسو گمارده شده است.
این جزیره یکی از نقاط مهم برای خلیجفارس است که در تنگه هرمز واقعشده و یکی از مراکز صدور نفت خام کشور بهحساب میآید. نفتکشها و کشتیهای بزرگ جنگی به خاطر عمق مناسب از این جزیره عبور میکنند. در سواحل جزیره بی نظیر ابوموسی، آبهای خلیجفارس بسیار شفاف هستند که به همین دلیل بهراحتی میتوانید مرجانها و ماهیهای آکواریومی را بهطور واضح ببینید. یکی از سه جزیرهای که امارات متحده عربی ادعای مالکیت میکند، همین جزیره زیبای ابوموسی است، بااینکه حاکمیت ایران بر ابوموسی سابقه طولانی دارد حتی مربوط به دورههای هخامنشی، اشکانی و ساسانی نیز میشود.
اهمیت استراتژیک
این جزیره یکی از نقاط مهم استراتژیک خلیجفارس محسوب شده و در خط زنجیره دفاعی اول ایران در تنگه هرمز قرار دارد. جزیره ابوموسی یکی از مراکز صدور نفت خام کشور است که با ظرفیتی قابل توجه فعالیت میکند. ابوموسی به همراه تنب بزرگ و کوچک اهمیت راهبردی بالایی دارند و مالکیت ایران بر بخش قابل ملاحظهای از جنوب خلیجفارس و به ویژه تسلط ایران بر تنگه هرمز را تضمین میکنند. علاوه بر آن به دلیل عمق مناسب تنها معبر حیاتی عبور نفتکشها و کشتیهای بزرگ جنگی در محدوده این جزایر قرار دارد.
آب و هوای جزیره ابو موسی
جزیره دیدنی ابوموسی آبوهوای مرطوب و گرمی دارد و فاقد آب و اراضی مناسب برای کشاورزی است، به همین دلیل کشت بسیار کمی در این محل انجام میگیرد و اکثر مردم بومی مشغول صید ماهی هستند. این جزیره جزو خوشآبوهواترین مناطق خلیجفارس است که می توانید در آن انواع گیاهان و جانوران دریایی را ببینید. اگر در فصلهای بهار و پاییز به این منطقه سفر کنید، آبهای سواحل این جزیره بسیار آرام است. کوه حلوا با 110 متر ارتفاع در قسمت شمالی این جزیره قرارگرفته که جزو بلندترین نقطه ابوموسی بهحساب میآید و هرچه به سمت جنوب بروید، همین ارتفاعات نیز کاهش مییابند. در جزیره زیبای ابوموسی تپهماهور و دشتهای بسیاری نیز وجود دارد که منظره زیبایی برای جزیره زیبای ابوموسی به وجود آوردهاند.
حیات جانوری جزیره
جزیره دیدنی ابوموسی از لحاظ پوشش گیاهی فقیر بوده و تحت تأثیر محیط جغرافیایی گرم و مرطوب از پوشش گیاهی استپی و خاردار برخوردار است. مردم ابوموسی اصالتاً آریایی و ایرانیالاصل هستند و چند خانوار ایرانی عربزبان آنجا زندگی میکنند. ساکنان ابوموسی سختکوش و بسیار مهماننواز هستند و امرار معاششان از طریق صید ماهی و مروارید صورت میگیرد. بهترین مرواریدها از آبهای ابوموسی یافت میشوند. آب سواحل نیز جزو زلالترین و شفافترین آبهای ساحلی ایرانی است که دارای تنوع جانوری دریایی زیادی ازجمله لاکپشت سبز دریایی، مارماهی، شاهمیگو، کوسه و ماهیان رنگارنگ است. طبیعت منحصربهفرد ابوموسی هم ازلحاظ اکوتوریسم و هم گردشگری نمونه است و همچنین وجود دلفینها، ساحل زلال، ماهیگیری که همه اینها باعث شدهاند تا ابوموسی فرصتی بکر برای گردشگری معرفی شود. همینطور چشماندازهای بسیار جذاب و سواحل آرام با آبهای پاک جزیره زیبای ابوموسی که انواع جلبکهای دریایی آنجا زندگی میکنند، جزیره را به جزیره آکواریومی معروف کرده است.
مسیر دسترسی به جزیره دیدنی ابو موسی
فرودگاه ابوموسی از لحاظ پرواز رتبه ۲۳ دارد و از نظر تعداد تردد مسافر نیز در ردههای وسط سطح کشور قرار دارد. هفتهای ۳ پرواز از بندرعباس به ابوموسی و برعکس انجام میشود. این پروازها توسط شرکت هواپیمایی کیش ایر انجام میشود و طول مدت پرواز حدوداً نیم ساعت خواهد بود. جالب است بدانید که این پروازها برای ساکنان جزیره رایگان است؛ اما هر شخص در ماه سهمیهای برای سفر به بندرعباس دارد. برای رفتن به ابوموسی هنوز هم بهصورت مستقیم از تهران امکانپذیر نیست و اول باید به بندرعباس سفر کنید تا با استفاده از تور ابوموسی به مقصد برسید.
یافته های باستان شناختی
در پائیز ۱۳۹۱ کاوشهای باستانشناسی در مرکز، شرق و غرب جزیره ابوموسی انجام شد و حدود یک سوم این جزیره مورد پوشش قرار گرفت. در نتیجه این تحقیقات، هفت محوطه تاریخی یافت شد. همچنین سفالهایی مربوط به دوران ساسانی، ایلخانی، تیموری و صفوی به دست آمد.
جاهای دیدنی جزیره زیبای ابو موسی
یکی از مکانهای دیدنی ابوموسی، مسجدی زیبا و نوساز است که نمازهای روزانه برگزار میشود و معماری خاص و منحصربهفردی دارد. در نزدیکی مسجد جامع نیز شهرک صیادان قرار دارد که قدیمیترین بخش شهر بهحساب میآید. بازارچه اصلی ابوموسی نیز در همینجا واقعشده که بازارچهای مستطیل شکل با حیاطی مرکزی است و درختانی در حیاطش کاشته شده و در چهارسوی آن مغازههای میوهفروشی، بقالی و … وجود دارند. همچنین پارک بازی برای کودکان نیز قرار دارد.
سخن آخر
ابوموسی قصه امروز و دیروز نیست؛ از زمانی که تاریخ به طور مکتوب شده وجود دارد؛ در هر سند و نقشهای نامی از این جزیره به میان آمده است (با نامهای بوموو، گپ سبزو، بوم سوز و بوموسو). اینطور که نقل است، ابتدا در اختیار ما بوده، با حمله اعراب به دست خلیفه میافتد، با استقلال ایران دوباره باز میگردد، بازهای کوتاه محل جولان استعمارگران پرتقالی است اما بهدست شاه صفوی آزاد میشود؛ در اثر بیکفایتی سلطان قاجار توسط قوای انگلیس اشغال میشود و سرانجام از دهه پنجاه میلادی ایران را به عنوان وطن اصلی انتخاب میکند و تاکنون در اختیار ما است. خاکی که این داستان هیجانانگیز را دارد، شایسته قرارگیری در صدر فهرست سفر نوروزی امسال من و شما نیست؟