دمنوش چای کوهی
نوشیدن یک لیوان چای در رفع خستگی روزانه تاثیر فراوانی دارد ، البته اگر این چای یک چای گیاهی باشد نه تنها در رفع خستگی روزانه موثر است بلکه خواص دارویی فراوانی نیز به همراه دارد . یکی از چای های گیاهی که خواص فراوانی دارد چای کوهی است که آرام بخشی مطبوع، نشاط آور و با خاصیت معجزه آسای تقویت کننده ی قوی برای اعصاب و روان به شمار می رود چای کوهی دارای طبع گرم و خشک است و برای درمان بیماری های ناشی از مزاج سرد و رطوبت زیاد مفید می باشد.. چای کوهی برنگ سفید یا زرد می باشند که در بالای ساقه بصورت مجتمع به چشم می خورد . این گلها کمی معطر و دارای بوی مخصوصی می باشد . میوه چای کوهی بشکل کپسول است .
چای کوهی در چه مناطقی رشد می کند
چای کوهی در ایران در دامنه کوههای البرز ،کرج ،چالوس و مازندران و نقاظ غرب ایران به حد زیاد می روید چای کوهی یا چای چوپان یا چای پشمی (نام علمی: Stachys lavandulifolia)) گیاهی پایا از سردهی سنبلهای است. این گیاه در ارتفاعات ۱۹۰۰ تا ۳۳۰۰ متری از سطح دریا، به صورت پراکنده و در مواردی به صورت لکههای متراکم درسطوح کم رویش دارد. فراوانی این گونه در مناطق کم شیب و به ویژه در یالهای مناطق کوهستانی بیشتر است. اين گياه در ارتفاعات كم و متوسط رويش دارد و در بيشتر مناطق ايران ديده مي شود و فصل رويش آن اواسط ارديبهشت تا اواخر خرداد است.
شکل ظاهری این گیاه
چای کوهی در بن چوبی، کوتاه، دارای ساقههای کرکدار متعدد به رنگ سبز یا تقریباً متمایل به خاکستری؛ گلهای خوشه مانند به رنگ صورتی، ارغوانی و به ندرت سفید یا متمایل به زرد، کاسه گل لولهای و پوشیده از کرک پرهای بلند، به رنگ سبز تا بنفش تیره و برگها به صورت
ساقهای، پهن و دراز و خطی یا سرنیزهای میباشد.
ساقه: متعدد، کرک پوش و خزی، ایستاده یا خیزان وبا طول ۲۵ تا ۶ سانتیمتر، منشعب با شاخههای ساده، برخی بارور و گل دار، منتهی به گل آذین. عدهای کوتاه و عقیم و با برگهای تقریباً دستهای.
برگ: به ابعاد ۸–۴ و۳۰–۱۵ میلیمتر، پهن، دراز و خطی – سرنیزهای، در انتها کند و مدور، کم و بیش پوشیده از تا کرکهای بلند، کمی زبر، در حاشیه دارای دندانههای نامرتب مضاعف، سبز مات و متمایل به سفید، در پایین باریک شده و منتهی به دمبرگ، نسبتاً بلند، دارای رگههای برجسته موازی، تخم مرغی یا بیضی شکل، برگشته و کمی بلندتر از کاسه گل.
خواص دمنوش چای کوهی
1-این گیاه باز کننده قولنج های سرد است
2-برای درمان سنگ کلیه مجاری ادراری کاربرد بسیار موثری دارد.
3-جوشانده آن نیز برای اکثر بیماریهای رطوبتی بخصوص بیماریهای روماتیسمی و درد مفاصل کاربرد دارد.
4-برای سیستم عصبی خاصیت آرام بخش دارد.
5-مصرف این گیاه خستگی ذهنی را بر طرف میسازد
6-به علت انرژیزایی و نشاط انگیزی میتواند برای رفع خستگی و بیحوصلگی در افراد افسرده مورد استفاده قرار گیرد.
7-چای کوهی باعث افزایش اشتها میشود.
8- این گیاه در درمان و بهبود سرماخوردگی مؤثر است.
9- گرفتگی صدا را باز میکند و خلطآور است.
10- نوشیدن چای کوهی، برای رفع کمخونی مفید است.
11- چای کوهی، اسهال خونی را درمان میکند.
12-چای کوهی، ویروسها را از بین میبرد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
13-چای کوهی، در درمان برخی از بیماریها مانند فلج، مننژیت، کزاز و سیاه سرفه نقش موثری دارد .
14-دافع اخلاط بلغمی غلیظ که در ششها یا رحم یا امعاء تجمع یافته است
115-افزایش دهنده قوای جنسی نیز است.
16- چای کوهی میتواند از میتوکندری های بدن در برابر صدمات اکسایشی محافظت کند؛ پس بفرمایید یک فنجان آنتی اکسیدان طبیعی!
16- سانس چای کوهی درمانکننده انواع سرطان به خصوص سرطان سینه در خانم ها است؛ در واقع مصرف روزانه این گیاه به صورت چای و دمنوش از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری میکند؛ عملکرد چای کوهی در برابر سیسپلاتین (دارویی که در درمان سرطان پرکاربرد است) بسیار مؤثر است.
18- چای کوهی سبب از بین رفتن ویروسها می شود و روی ویروس بیماری AIDS اثر می گذارد. مصرف چای کوهی در بیماران مبتلا به ایدز
سبب تقویت سیستم دفاعی بدن آنها وکم شدن بیماری می گردد.
19- چای کوهی یک گیاه قاعده آور است و میتواند چرخه قاعدگی و میزان خونریزی خانم ها را در این دوران تنظیم کند.
20- در کنار تمام دمنوش های گیاهی و انواع مختلف چای و حتی قهوه با کافئین فراوانش، چای کوهی به دلیل ویژگی های آرامبخش و
تسکیندهندگی که دارد، میتواند مثل گل گاو زبان اعصاب شما را آرام کند؛ این گیاه متابولیت های پینن (pinene ) به نام های میرتنول
(myrtenol ) و وربنول (verbenol) دارد؛ شاید به همین دلیل باشد که این چای بیخوابی های شبانه را درمان میکند.
21 این گیاه تاثیر چشمگیری در بهبود درد پشت، گردن و سیاتیک دارد؛ نوشیدن چای کوهی، برای رفع کم خونی مفید است.
23- چای کوهی ویروس ها را از بین می برد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند؛ مصرف این گیاه در مبتلایان به روماتیسم و درد مفاصل
ضروری است
22-جوشانده سرشاخه های چای کوهی مجاری ادراری را ضدعفونی و سردرد و میگرن را رفع می کند؛ این گیاه خاصیت ضدسرطانی هم دارد.
http://www.araskooh.com
خواص دمنوش چای کوهی برای پوست و مو
برگ های قرمز رنگ هایپریسین چای کوهی را دست کم نگیرید! اگر مشکل پوستی یا سوختگی دارید، چای کوهی را امتحان کنید. قدمت این چای برای درمان سوختگی ها زبانزد است؛ همچنین پودر چای کوهی درمانکننده نیش حشرات است که مزاحم پوست شما میشوند. چای کوهی میتواند به درخشندگی مو های شما هم کمک کند؛ یک شامپوی طبیعی که در کنار روغن های گیاهی دیگر معجزه میکند.
خواص دمنوش چای کوهی برای افزایش شادی
چای کوهی مفرح ، نشاط انگیز و شادی آور بوده و مصرف این گیاه خستگی ذهنی را برطرف می سازد وبه علت انرژی زایی و نشاط انگیزی می تواند برای رفع خستگی و بی حوصلگی درافراد افسرده مورد استفاده قرار گیرد.مصرف روزانه سه نوبت آن در مدت زمان سه هفته از استرس و اضطراب به میزان قابل توجهی می کاهد.
بازدارنده ی پلاک آمیلوئید (علامت آلزایمر)
با اینکه وجود پلاک آمیلوئید در مغز، علت اصلی ابتلا به آلزایمر نیست اما وجود این پلاک در مغز نشان دهندهی وجود بیماری آلزایمر می باشد و پیشرفت هرچه بیشتر آلزایمر سبب افزایش مقدار این پلاک در مغزمی گردد. طبق تحقیقات بر روی نمونه های حیوانی عصاره ی چای کوهی می تواند از تشکیل آمیلوئید در سر پیشگیری کند. همچنین این گیاه توانست حافظه موش های آزمایشگاهی را بهبود بخشد و ظرفیت یادگیری را در آنها افزایش دهد
موارد منع مصرف دمنوش چای کوهی
- افرادی که از قرص ضد بارداری، داروهای آسم، حساسیت و سرماخوردگی مصرف می نمایند نباید این چای را میل کنند.
- استفاده بیش از حد این گیاه سبب آلوده شدن خون می گردد.
- استفاده این گیاه برای زنان باردار ضرر دارد و موجب سقط جنین می گردد.
- مصرف بیش از حد از چای کوهی برای افراد گرم مزاج مضر می باشد و موجب خونآلود شدن ادرار میگردد.
نحوه استفاده از دمنوش چای کوهی
چای کوهی (۱ قاشق غذاخوری) را در یک قوری (۲ لیوان آب جوش) به همراه مقداری نبات دم کرده میل کنید. این نوشیدنی دارای طبیعت خیلی گرم، مقوی اعصاب و قلب، آرام بخش، دافع اخلاط فاسد، ضد آلرژی و حساسیت، ضد اگزمای پوستی است.
ترکیبات شیمیایی:
مهمترین ماده شیمیایی چای کوهی هاپیرین Hyperin و ماده قرمز رنگی بنام هایپریسین Hypericin است. چای کوهی دارای تانن و اسید نیکوتینیک نیز هست.
طبع دمنوش چای کوهی
از نظر طب قدیم چای کوهی دارای طبع گرم و خشک است و برای درمان بیماری های ناشی از مزاج سرد و رطوبت زیاد مفید می باشد. در طب سنتی مصرف چای کوهی برای افراد سرد مزاج توصیه شده و فواید متعددی نیز برای آن قائل هستند اما مصرف چای کوهی را به افراد گرم مزاج توصیه نمی نمایند.
سخن آخر :نوشیدن یک لیوان چای کوهی در رفع خستگی موثر است