کرونا
کرونا ویروسها از خانوادهی ویروسها محسوب میشوند که شامل یک سرماخوردگی معمولی و شامل بیماریهای شدیدتری چون: سارس و مرس و کووید19 میباشند. در دهه 1960 به وجود کرونا پی بردند که مطالعات برروی اینگونه تا دهه1980 به طول انجامید. این ویروس بهطور طبیعی در پرندگان و پستانداران زندگی میکند که تا به الان 7 نوع از کرونا ویروس در انسانها مشاهده شده است. که آخرین نوع این گونه از ویروسها، کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی بوده است که در سال 2019 در شهروهان چین همهگیر شد. در بسیاری از منابع آمده است که خانوادهی کرونا ویروسها به 8000 هزار سال پیش برمیگردند. که 55 میلیون سال پیش نیای مشترکی با خفاشها داشتهاند. نخستین کرونا ویروس کشف شده ویروس برونشیت مرغی بوده است که شامل دو نوع: 229ئی و اوسی 43 که علائم آن سرماخوردگی است میتواند باشد. جالب است بدانید که کلمه ویروس از کلمهی لاتین و یونانی به معنای تاج گرفته شده است، به این خاطر ویروس کرونا را "تاج دار" میخوانند.
ویروس چیست؟
بدن ما و تمام حیوانات و گیاهان از سلول ساخته شده است. همهی سلولها داری هسته هستند و در هسته مولکول دیان ای قرار دارد که عاملی برای انتقال وراثت میباشد. ویروسها ساختار سلولی ندارند و برای اینکه بتوانند تاثیر گذار باشند احتیاج به سلول دیگری دارند. تا بتوانند ژن و پروتئین را با کمک عامل وراثتی (RNA) درون سلول ترکیب کنند و اثر گذار باشند. ویروسها بهتنهایی قادر به تولیدمثل و تنفس و تغذیه، نیستند و حتی علائمحیاتی هم ندارند بنابراین وارد بدن انسان میشوند تا بتوانند تکثیر یابند و رشد پیدا کنند. ویروسها با ورود به داخل بدن و تحت تاثیر قرار دادن سلول، سلول را وادار به تکثیر خود میکند این کار را تا جایی ادامه میدهد که سلول میمیرد و تمام ویروس درون بدن پخش میشود.
مبارزه باویروس
بدن ما با کمک گلبولهای سفید با انواع بیماری مبارزه میکند. دو گروه گلبول سفید از بدن محافظت میکند، عبارتنداز: ماکروفاها که به ذرات ناشناس درون خون و بدن حمله کرده و آنها را میخورند و نوع دیگر از گلبولها سلولهای B هستند که مسئول تولید پادتن یا آنتی بادیها هستند. پادتنها به پوشش ویروس میچسبند و آن را از بین میبرند.
ساختار
کرونا ویروس از دو لایه تشکیل شده است که هسته این ویروس را مواد ژنتیکی و لایهبیرونی آن را تاجهای پروتئینی تشکیل دادهاند که پس از ورود به بدن میزبان سلولهای بدن را درگیر میکند که با وارد کردن ژنوم خود به درون سیتوپلاسم هسته ایجاد بیماری میکند.
ژنوم چیست؟
ژنوم مجموعه ای از صفات ارثی است که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. اطلاعات لازم برای ساخته شدن، رشد و گسترش یافتن موجود زنده درون آن است. که این اطلاعات درون دیانای قرار میگیرد. همهی انسانها دارای 23کروموزم هستند که درون هستهی سلول جای میگیرند.
سیتوپلاسم
سیتوپلاسم مایع، غلیظی است که شبیه به سفیده تخم مرغ است. که از انواع سیتوپلاسم میتوان به:
ریبوزوم
ریبوزومها درون بدن 2 وظیفه دارند، عبارتنداز:
ساختن پروتئین در خارج از سلول تا سلولهای دیگر از آن استفاده کنند.
ساختن پروتئین برای مصرف داخلی خود سلول اهمیت دارند.
میتوکندریها
همهی موجودات احتیاج به انرژی دارند این انرژی مورد لازم برای سلولها توسط میتوکندری تهیه میشود.
لیزوزوم
اگر درون بدن مادهی خارجی وارد شود مورد حملهی لیزوزومها قرارمیگیرد.
دستگاه گلژی
انسانها مواد غذایی کربوهیدراتدار بسیار استفاده میکنند مانند سیبزمینی بنابراین وظیفهی این بخش این است که کربوهیدرات را بگیرد و با پروتئین ترکیب کند.
سانتروزوم
سانتروزومها باعث میشوند که سلولها بتوانند تکثیر یابند.
انواع کرونا ویروس
کرونا ویروسها در 4 گروه جای میگیرند. از قبیل، آلفاکروناویروس، بتاکروناویروس، دلتاکروناویروس، گاماکروناویروس تقسیم میشوند. تاکنون 40 نوع کرونا ویروس به شکل سرماخوردگی ظاهر شده است. که با ورود به داخل بدن سیستم تنفسی و معده و روده را درگیر خود میکند. که در میان تمامی گونهها، کروناویروس سارس، مرس، کووید19بسیارخطرناکاند.
سارس
این بیماری در سال 2002 در چین از خفاش به انسان منتقل شد که به مرور زمان اپیدمی پیدا کرد و 800 نفر را به کام مرگ کشاند که در تحقیقات به عمل آمده با درگیر کردن دستگاه تنفسی باعث بیماری میشده است.
مرس
گونهی جدیدتر از کرونا در سال 2012 کشف شد که مردی 60 ساله در عربستان سعودی این بیماری را گرفت و از آن پس 858 نفر مبتلا به این ویروس شدند و جان خود را از دست دادند.
کووید19 یا کرونا ویروس سندروم حاد تنفسی
در سال2019 اولین بار در وهان چین افراد بیعلت دچار سینهپهلومیشدند که هردرمانی روی آنها تاثیر گذار نبود و این بیماری بسیار سریع همهگیر شد و بیشتر انسانها را درگیر خود کرد.
درایران
در ایران در 29بهمن سال 1398، دو نفر از مردم شهر قم مبتلا به این بیماری شدند و جان خود را از دست دادند. متاسفانه دانشگاه علوم پزشکی قم اعلام کردکه این دو نفر بهدلیل کرونا جان خود را از دست ندادهاند و این خبر جز شایعات است ولی در فردای آن روز یعنی 30 بهمن ماه شخصی دیگر جان خود را از دست داد و بههمین ترتیب این ویروس بین مردم همه گیرشد. با تحقیات انجام شده دریافتند که یک بازرگان که برای تجارت با چین به این کشور سفرکرده است با خود کووید19 را سوغاتی آورده، این شخص جان خود را به دلیل این بیماری از دست داد و هم باعث به وجود آمدن این بیماری خطرناک در ایران شد.
علائم اصلی ویروس
نشانه های این ویروس تب، سرفه، تنگینفس، مشکلات حاد تنفسی، و حتی در مواردی کلیه و کبد را درگیر میکند. در بعضی از افراد علائم خفیف است مانند سرماخوردگی اما در بعضی افراد عدم دریافت اکسیژن کافی و حتی مرگ افراد میشود. این بیماری از طریق سرفه و عطسه از انسانی به انسان دیگر منتقل میشود و علائم آن 2-14 روز بعد خود را نشان میدهد.
درمان و پیشگیری
در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و بهترین راهکاریی که پیشنهاد میشود استفاده از دستکش لاتکس، شستن دستها با آب و صابون، و تا حد ممکن در خانه ماندن، ضدعفونی کردن محیط خانه دستگیرهی درها و کارت عابربانک و حتی موبایل خود و محلکارتان و کلیدمنزل و سوئیچماشین. بعداز هربار بیرون رفتن وسایل خود را ضدعفونی کنید. سعی کنید برای ضدعفونی منزل اول از ترکیب آب و وایتکس استفاده کنید و بعد با الکل ضدعفونی کنید چون الکل به تنهایی ویروس را نابود نمیکند بلکن باعث میشود سطحی روی ویروس شکل گیرد که آن را مقاومتر کند.
درمان با پلاسما
در حال حاضر که هیچ واکسنی برای این بیماری کشف نشده است بهترین روشی که پزشکان به آن رسیدهاند تزریق پلاسما است. منظور از تزریق پلاسما این است که افرادی که ویروس کووید19 را گرفتهاند و بدن آنها نسبت به ویروس مقاوم بوده است، و بیماری را شکست دادهاند. بنابراین از این افراد درخواست شد که بعد از کامل کردن طول درمان، خود را به مراکز درمانی معرفی کنند تا از پلاسمای آنها برای افرادی که بیمارهستند استفاده شود با این روش تاکنون 200 نفر درمان پیدا کردهاند.
تاثیر بر اقتصاد جهان
این ویروس باعث شده است که سهام بیشتر کشورها به شدت پایین آید که از این میان میتوانیم کشور آمریکا را نام ببریم و اقتصاد بسیاری از کشورها را فلج کرده است و خیلی از کشورها مرز خود را برای صادرات و واردات بستهاند. ازاین میان میتوان از: عربستان، کویت، قطر که مرز خود را با ایران بستهاند نام برد.
چه افرادی در معرض کرونا هستن؟
افراد60سال به بالا
افرادی که بیماری قلبی وریوی و دیابت و سرطان دارند.
کسانیکه سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
زنان باردار
کسانی که سیگار میکشند
کشورهای که در گیر کرونا ویروس نیستند عبارتند از:
مجمعالجزایرقمر، کریباتی، لوتو، جزایرمارشال، میکرونزی، نائور، کرهشمالی، پالائو، ساموآ، سائوتومد،
جزایرسلیمان، سودانجنوبی، تاجیکستان ، ترکمنستان، پرنسیپ، تونگا، تووالو، این کشورها از کشورهایی کوچکی
هستند که درگیر این بیماری نشدهاند چون توریسمی به آنجا نرفته و از این ویروس درامان ماندهاند.
سخن آخر: کووید19 از گونه های خطرناک کرونا ویروسها هستند که وقتی وارد بدن انسان میشود اگر فرد ضعیف و بیمار باشد میتواند بر روی سیستم تنفسی وی تاثیر گذارد و باعث مرگ فرد بیمار شود. به هر حال توصیه میشود حتما به نکات بهداشتی توجه کنید و در خانه بمانید تا از روند رو به رشد این بیماری جلوگیری شود